Wereldwijde aandelen lijden de slechtste week sinds de financiële crisis

NYSE traders

Amerikaanse markten hebben hun ergste week geleden sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008, omdat de angst voor de impact van het coronavirus beleggers bleef aangrijpen.

De drie belangrijkste Amerikaanse indices eindigden de week 10% of meer lager dan afgelopen vrijdag, ondanks een last-minute prijsstijging.

Eerder daalden de belangrijkste Europese markten sterk, met de Londense FTSE 100-index vandaag met 3,2%.

Beleggers maken zich zorgen dat het coronavirus een wereldwijde recessie zou kunnen veroorzaken.

De Dow daalde 1,4% lager op vrijdag, herstellende van eerdere dieptepunten, terwijl de S&P 0,8% zakte en de Nasdaq ongeveer vlak was.

Te midden van de uitverkoop heeft Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, een ongewone verklaring afgelegd waarin hij zei dat de Amerikaanse centrale bank de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten hield.

"De fundamenten van de Amerikaanse economie blijven sterk. Het coronavirus vormt echter steeds veranderende risico's voor de economische activiteit," zei hij. "We zullen onze hulpmiddelen gebruiken en zo nodig optreden om de economie te ondersteunen."

Het nieuws over meer coronavirusgevallen, met name in Italië, heeft tot bezorgdheid geleid over een veel groter economisch effect dan eerder werd verwacht.

Gouverneur Mark Carney van de Bank of England waarschuwde vrijdag dat de uitbraak zou kunnen leiden tot een afwaardering van de groeivooruitzichten van het VK.

Andere landen evalueren ook hun economische vooruitzichten, omdat honderden bedrijven waarschuwen voor verstoringen in hun toeleveringsketens en een afname van de consumentenvraag.

Amerikaanse techreuzen Apple en Microsoft behoren tot de bedrijven die hebben gezegd dat hun activiteiten zullen worden beïnvloed, terwijl investeringsbank Goldman Sachs donderdag waarschuwde dat het coronavirus waarschijnlijk alle groei van de Amerikaanse bedrijfswinsten dit jaar teniet zal doen.

Aandelen in luchtvaartmaatschappijen zijn vooral zwaar getroffen omdat reisverboden worden opgelegd en bedrijven reizen van personeelsleden beperken. Op vrijdag zei luchtvaartmaatschappij IAG - die British Airways en Iberia bezit - dat de inkomsten waren beïnvloed door de "zwakkere vraag" als gevolg van de uitbraak.

"Een bekende onbekende" is hoe een groot bedrijfsbaas de economische gevolgen van coronavirus voor de BBC beschreef.

Maar wat de markten hebben gewekt - misschien te laat - is dat de verstoring van de economische activiteit door coronavirus breder, dieper en misschien langer duurt dan eerder werd aangenomen.

Terwijl grote uitbraken buiten China opduiken, is het duidelijk dat niet alleen wereldwijde toeleveringsketens, maar ook de vraag van consumenten lijden, omdat inspanningen om het virus te beheersen hen weghouden van winkels, bars en restaurants.

Wat onbekend is, is precies hoe erg en hoe duurzaam de impact zou kunnen zijn. Maar wat bekend is, is dat dit op een al lastig moment komt voor de wereldeconomie, met Japan, Italië, China en het VK onder degenen die de groei al zien wankelen.

Terwijl economen hun groeivooruitzichten verlagen, debatteren beleidsmakers over hoeveel ze kunnen doen om te helpen, gezien de lage rentetarieven. Wat helemaal duidelijk is, is dat beleggers meer angst tegemoet gaan.

Mayank Mishra, een strateeg bij Standard Chartered Bank, zei: "Eerder had de markt enige troost gevonden in de dalende besmettingspercentages in China als gevolg van eerder genomen beheersingsmaatregelen.

"Maar de verspreiding van de coronavirusinfectie buiten China, met opkomende clusters in Zuid-Korea, Italië en Japan, heeft de zorgen aanzienlijk verhoogd."

In Europa daalde de Duitse Dax-index met 4,2%, terwijl de Franse Cac 40-index met 3,9% daalde.

Eerder op vrijdag daalde de Nikkei 225-index in Japan met 3,7%, waardoor de daling deze week meer dan 9% bedroeg. De Chinese Shanghai Composite-index daalde vrijdag ook 3,7%.

Traders vluchtten naar minder risicovolle beleggingen, zoals overheidsschuld, en stuurden obligatierendementen naar nieuwe dieptepunten. Ondertussen daalden de olieprijzen ook vanwege de angst dat het virus de vraag zou schaden, waarbij de Brent-prijzen meer dan 3% daalden tot ongeveer $ 50 per vat op vrijdag, het laagste niveau sinds meer dan een jaar.

De Amerikaanse president Donald Trump, die tijdens zijn ambtstermijn een sterke stijging van de aandelenkoersen heeft geclaimd, beschuldigde de val van de angst van beleggers voor 'het onbekende' - en bezorgdheid over de democratische kandidaten die hem hoopten uit te dagen bij de presidentsverkiezingen van november.

"Mensen kijken ernaar en ze zeggen hoe lang dit zal duren," zei hij. "Het is een verkiezing ... Ik denk niet dat dat helpt."

Verschillende belangrijke wereldwijde marktindexen - waaronder de FTSE 100 en de Dow Jones - zijn meer dan 10% gedaald ten opzichte van recente hoogtepunten. Een daling van die grootte wordt in het algemeen een correctie genoemd.

De aandelenkoersen zweefden echter op recordniveau voordat de uitverkoop begon, merkte Sonja Laud op, chief investment officer bij Legal & General Investment Management.

Zal de Fed de rente verlagen?
De Dow en S&P 500 hebben zich nu ongeveer teruggetrokken tot waar ze zich in augustus bevonden, terwijl de Nasdaq is teruggekeerd naar de prijzen van december.

"Wat markten proberen te verteren, is hoe lang dit zal duren en wat de economische schade zal zijn", zei ze.

Veel analisten voorspellen nu dat de Amerikaanse centrale bank de rentetarieven zal verlagen in een poging eventuele impact tegen te gaan. James Bullard, die zitting heeft in de raad van bestuur van de Fed, zei vrijdag dat bezuinigingen 'een mogelijkheid' zijn als het virus zich blijft verspreiden, maar hij waarschuwde dat marktverwachtingen de bank niet zouden dwingen te handelen.

Mevrouw Laud zei dat veel centrale banken weinig speelruimte hadden, omdat de tarieven al zo laag zijn.

"Realistisch gezien is het vooral de Fed en tot op zekere hoogte de Bank of England die nog steeds de kans hebben om de rente te verlagen", vertelde ze de BBC.

"Ik denk dat er een enorme focus op regeringen zal zijn om de fiscale stimulans te intensiveren in de veronderstelling dat centrale banken niet veel meer kunnen doen om de economie te stimuleren."

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut