Wereld in 'onbekend gebied'

A man wears a mask in Guarulhos International Airport, in Guarulhos, Sao Paulo, Brazil

De wereld bevindt zich in "onbekend gebied" bij de uitbraak van coronavirus, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gezegd.

Artsen hadden "nog nooit een respiratoir pathogeen gezien dat in staat is tot gemeenschapsoverdracht", zei de chef, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Wereldwijd zijn er nu 3.000 doden gevallen. De meeste bevinden zich in China, maar de afgelopen dag waren er negen keer meer nieuwe infecties buiten China dan binnen.

Dr. Tedros drong echter aan: "We kunnen dit virus nog steeds terugdringen".

Hij zei dat de ontwikkeling van de ziekte van Covid-19 wereldwijd geen "eenrichtingsverkeer" was en kon worden bestreden als landen snel en effectief zouden optreden - te beginnen met inperkingsmaatregelen.

"Er is geen andere keuze dan nu te handelen," zei hij.

Een van de zwaarst getroffen landen buiten China - Italië - zag maandag zijn dodental stijgen van 34 naar 52.

Wat zei de WGO nog meer?
Het belangrijkste advies van dr. Tedros was dat elk land naar zijn eigen situatie moest kijken omdat er geen eenduidige manier was om de uitbraak aan te pakken.

"Elk land moet zijn eigen aanpak hebben, maar het moet beginnen met insluiting", zei hij.

Dit was een "uniek virus met unieke kenmerken" en de WHO had inmiddels een brede besmetting verwacht, maar beheersingsmaatregelen bleken te werken, zei de arts.

Van de 62 landen die gevallen van infectie meldden, hadden 38 van hen 10 of minder, voegde hij eraan toe.

"Ongeveer acht landen hebben al twee weken geen nieuwe gevallen gemeld en hebben de uitbraak kunnen beheersen," zei hij. China had ook aangetoond dat insluiting mogelijk was, zelfs in landen met een groot aantal gevallen.

De WHO zou blijven volgen of de uitbraak een wereldwijde pandemie moet worden genoemd, zei Dr. Tedros.

Zuid-Korea, Italië, Iran en Japan blijven de grootste zorg. Een medewerker van de WHO heeft positief getest in Iran, hoewel de symptomen mild zijn, zei Dr. Tedros.

Hoe is de situatie wereldwijd?
Er zijn nu bijna 90.000 gevallen wereldwijd, hoewel de overgrote meerderheid - meer dan 90% - in China blijft, en de meeste daarvan bevinden zich in de provincie Hubei, waar het virus eind vorig jaar is ontstaan.

Van de bijna 8800 gevallen buiten China bevindt 81% zich in vier landen: Iran, Zuid-Korea, Italië en Japan.

Italië verhoogde zijn dodental maandag met 18, met 1.835 bevestigde gevallen, de meeste in de gebieden in Lombardije en Veneto in het noorden.

Iran meldde nog eens 12 doden, waardoor het totaal op 66 kwam. Ze omvatten Mohammad Mirmohammadi, een hooggeplaatste adviseur van de hoogste leider van het land, Ali Khamenei, berichtten de Iraanse media.

Portugal, IJsland, Jordanië, Tunesië, Armenië, Letland, Senegal en Andorra rapporteerden ook hun eerste bevestigde gevallen op maandag.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut