Waarom zou ik me zorgen maken als de aandelenkoersen dalen?

A trader works on the floor of the New York Stock Exchange

Grote verschuivingen op de aandelenmarkt zijn vaak in het nieuws, of het nu booms in de VS zijn of vallen als gevolg van het coronavirus of de financiële crisis.

Naarmate bedrijven groeien, geven ze aandelen uit. De grootste bedrijven in het VK hebben aandelen die worden gekocht en verkocht op de London Stock Exchange.

Hun collectieve prestaties worden vaak aangehaald te midden van een sneeuwstorm van getallen die verwarrend en irrelevant kunnen aanvoelen. Zelden zegt iemand tijdens een koffie met vrienden dat de FTSE 100 ver onder de 7.000 punten is gezakt.

Maar er zijn goede redenen waarom deze uitvoering je leven en financiën beïnvloedt.

'Ik investeer niet' - waarschijnlijk wel
De eerste reactie van veel mensen op "de markten" is dat ze niet direct worden beïnvloed, omdat ze geen geld investeren.

Toch zijn er miljoenen mensen met een pensioen - privé of door werk - die hun spaargeld (in wat bekend staat als een toegezegde bijdrageregeling) zullen zien belegd door pensioenregelingen. De waarde van hun spaarpot wordt beïnvloed door de prestaties van deze beleggingen.

Pensioenspaarders laten experts meestal kiezen waar ze dit geld willen investeren om het te laten groeien. Een wijdverspreide daling van de aandelenkoersen is waarschijnlijk slecht nieuws voor pensioenspaarders.

Momenteel wordt er maar liefst £ 600 miljard in toegezegde-bijdrageregelingen gehouden.

Dit is wat er het afgelopen jaar is gebeurd met de FTSE 100 - uitgesproken als "Footsie" - die de prestaties van de top 100 bedrijven op de London Stock Exchange bewaakt.

Dus grote stijgingen of dalingen kunnen uw pensioen beïnvloeden, maar het advies is om te onthouden dat pensioensparen, zoals elke belegging, meestal een langetermijnweddenschap is.

"Er is een enorm verschil tussen weten dat je verbonden bent met de aandelenmarkt en in paniek raken", zegt Sarah Coles van investeringsplatform Hargreaves Lansdown.

"Aandelenmarkten gaan altijd op en neer op de korte termijn, en hoewel we op dit moment bijzonder grote bewegingen zien, is het belangrijk om in gedachten te houden dat beleggers in het verleden grote ups en downs hebben doorgemaakt en aan de andere kant zijn gekomen. "

Heeft iedereen zo'n pensioen?
Nee, sommige mensen hebben een pensioen dat een specifieke waarde belooft, afhankelijk van hun salaris. Anderen hebben helemaal geen pensioen.

Ongeveer 10 miljoen mensen zijn automatisch ingeschreven voor een pensioen en hebben het misschien niet echt gemerkt.

Deze regeling zorgt ervoor dat werkgevers lonen omzetten in een pensioen en zelf wat geld bijdragen. De overheid voegt een beetje belastingverlichting toe.

In elk geval wordt de waarde van deze pensioensparen beïnvloed door de beleggingsprestaties. Dus "de markten" zijn belangrijk - misschien niet zoveel als het dagelijkse loon, maar voor toekomstige pensioenen.

Hoe zit het met mensen die met pensioen gaan of met pensioen gaan?
Timing is kritischer voor mensen op de pensioengerechtigde leeftijd, omdat dit kan gebeuren wanneer een gepensioneerde zijn pensioenpot gebruikt om een ​​pensioeninkomen of lijfrente te kopen. Hoe groter de pot, hoe meer inkomen ze met pensioen krijgen.

Iedereen die een pensioenpot heeft belegd en er inkomsten uit haalt, ziet zijn belegging weer op en neer gaan met de aandelenmarkten.

Dat kan betekenen dat je minder krijgt dan je had verwacht als je te veel geld inwisselt nadat de aandelenmarkten zijn gevallen, waardoor het belangrijk is om te plannen hoe je dit tekort kunt compenseren, zeggen experts.

Als ik nog steeds aan het werk ben, kan mijn baan dan worden beïnvloed?
Tientallen grote bedrijven hebben bijvoorbeeld gewaarschuwd dat het coronavirus hun aandelenprijs zal bereiken.

Problemen gedurende een langere periode kunnen een effect hebben op de hoeveelheid werk die beschikbaar is, zegt Moira O'Neill van Interactive Investor.

"Beursdalingen beïnvloeden ook het ondernemersvertrouwen en het vermogen van bedrijven om geld in te zamelen", zegt ze.

"Dus als deze korte termijn iets meer uitgesproken wordt, kan dit een impact hebben op de bredere economie en misschien op je baan."

Hebben veranderingen invloed op mijn hypotheek?
Er is geen direct verband tussen de beurs en uw hypotheek of huur.

Als paniek op de aandelenmarkt zich echter uitbreidt naar de bredere economie, kan een reactie zijn om de rentetarieven te verlagen. Dit is de beslissing van een commissie in de Bank of England en van andere centrale banken over de hele wereld.

De rentetarieven in het VK zijn al geruime tijd laag. Een verdere verlaging zou variabele, of nieuwe hypotheken met een vaste rente nog goedkoper kunnen maken (die van u of die van uw verhuurder), maar betekent ook dat spaarders waarschijnlijk minder rendement op hun spaargeld krijgen.

Omgekeerd, als de economie - en de kosten van levensonderhoud - als te snel worden beschouwd, zou de Bank overwegen de rentetarieven te verhogen, zodat mensen niet te veel lenen.

Zijn beursdalingen altijd slecht?
Het kan moeilijk zijn om positieven te vinden wanneer de banen van mensen worden beïnvloed, of - zoals in het geval van het coronavirus - de prestaties van de aandelenmarkt zijn aangetast omdat er levens verloren gaan.

Maar puur in termen van investeringen kunnen lagere aandelenkoersen de mogelijkheid bieden om te kopen, in de hoop dat ze zich op de lange termijn herstellen en stijgen. Veel mensen zullen dit in eerste instantie doen via een individuele spaarrekening (Isa).

Mevrouw O'Neill wijst erop dat iedereen die daartoe in de verleiding komt, moet overwegen hoe voorbereid ze zijn op hun investering om te blijven vallen en ervoor te zorgen dat ze niet al hun geld in één soort investering steken.

Sommige mensen investeren geld in zogenaamde trackerfondsen. Deze gaan op en neer in lijn met de prestaties van een bepaalde index, zoals de FTSE 100.

Dus als de index daalt, neemt ook de waarde van hun beleggingen af ​​en vice versa. Een voordeel van deze fondsen is dat ze vaak relatief weinig kosten om aan te melden.

Hoe zit het met mijn vakantiegeld?
Onder de markten die de nieuwsrapporten bereikten, zijn de valutamarkten.

Met andere woorden, de waarde van verschillende valuta's ten opzichte van elkaar. Dat beïnvloedt de wisselkoersen die u krijgt als u vakantiegeld verandert.

Dit kan worden beïnvloed door een aantal factoren, waarvan sommige verschillen van de problemen met de aandelenkoersen van bedrijven.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut