Turkije zegt dat miljoenen migranten naar de EU kunnen gaan

Migrants waiting to cross into Greece near Edirne, 2 Mar 20

De Turkse president heeft gewaarschuwd dat "miljoenen" migranten en vluchtelingen binnenkort naar Europa zullen trekken.

Recep Tayyip Erdogan was aan het woord nadat hij had aangekondigd dat Turkije niet langer een 2016-deal met de EU kon afdwingen om te voorkomen dat migranten Europa binnenkomen.

De heer Erdogan zei dat Turkije geen nieuwe vluchtelingenstroom aankan na een escalatie van het Syrische conflict.

Een jonge jongen stierf toen een boot maandag kapseisde van het Griekse eiland Lesbos, zei de Griekse politie.

Het was de eerste gemelde dodelijke afloop sinds Turkije vorige week zijn grens opende.

Ondertussen beschuldigde een Turkse functionaris de Griekse autoriteiten ervan een Syrische man te hebben vermoord die maandag de grens probeerde te doorbreken. Athene ontkende de aantijging.

Een niet-geverifieerde video liet een man op de grond zien met bloed in zijn nek.

Bijna een miljoen Syriërs zijn sinds december naar de Syrisch-Turkse grens gevlucht, te midden van zware gevechten in de regio Idlib tussen rebellen met Turkse steun en Syrische regeringstroepen.

Turkije ontvangt al 3,7 miljoen Syrische vluchtelingen, evenals migranten uit andere landen zoals Afghanistan, maar heeft hen eerder verhinderd om naar Europa te vertrekken.

In een toespraak op televisie zei de heer Erdogan dat de EU geen hulp had geboden voor het hervestigen van Syrische vluchtelingen in "veilige zones" in Syrië.

Nadat Turkije vorige week zijn deuren opende voor migranten om zijn grondgebied naar Europa te verlaten, zei hij: "honderdduizenden zijn overgestoken, binnenkort zullen het miljoenen bereiken".

De Turkse leider gaf geen bewijs voor zijn cijfers, terwijl Griekenland zei dat sinds zondagochtend ongeveer 1.000 migranten de oostelijke Egeïsche eilanden vanuit Turkije hadden bereikt.

Bovendien zei Griekenland dat het bijna 10.000 migranten had verhinderd om binnen 24 uur de landgrens over te steken. Sommige migranten gooiden stenen en metalen staven toen ze stopten en Griekse grenswachters vuurden traangas af.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut