John Lewis waarschuwt dat winkels kunnen sluiten als bonussen worden verlaagd

John Lewis shop window

John Lewis heeft gewaarschuwd dat het winkels zou kunnen sluiten omdat een plotse winstdaling ertoe leidde dat de personeelsbonussen naar hun laagste niveau in bijna 70 jaar moesten worden verlaagd.

De detailhandelaar, die ook Waitrose bezit, heeft een evaluatie van de onderneming gelanceerd die volgens hem "juiste maatvoering" van zijn winkels bij beide merken zou inhouden.

De beoordeling zou winkelsluitingen "waar nodig" en ruimtebeperking in bestaande winkels inhouden.

De conclusies van de evaluatie worden naar verwachting in september bekendgemaakt.

Nieuwe voorzitter Sharon White - die het vorige maand overnam - zei dat de veranderingen een "vitale nieuwe fase" voor het partnerschap in gang zouden zetten en zei dat ze "ongetwijfeld" hierdoor sterker zou zijn.

"We moeten onze winstdaling omkeren en teruggaan naar groei, zodat we meer kunnen investeren in onze klanten en in onze partners.

"Dit vereist een transformatie in onze manier van werken als partnerschap en het kan drie tot vijf jaar duren om resultaten te laten zien."

De groep kondigde aan dat drie Waitrose-winkels later dit jaar in Helensburgh, Four Oaks en Waterlooville zouden sluiten als onderdeel van de revisie.

John Lewis zei ook dat de vrees voor coronavirus zich bleef verspreiden, het zag de vraag "met name deze week" naar sommige voedingsmiddelen en dingen zoals handdesinfectiemiddel, zeep en toiletrol.

De financieel directeur van John Lewis, Patrick Lewis, zei dat het "heel hard met leveranciers op uurbasis werkte" om de vraag bij te houden.

Het John Lewis Partnership is eigendom van zijn personeel - partners genaamd - die meestal elk jaar een bonus ontvangen.

Dit jaar zijn de personeelsbonussen vastgesteld op 2%, de laagste sinds 1953 toen er geen bonus werd uitbetaald.

De winst van het partnerschap daalde vorig jaar met 23% tot £ 123 miljoen - het derde jaar op rij dat de winst is gedaald - omdat het bleef worstelen met de vertraging van de consumentenbestedingen.

De warenhuizen van John Lewis zagen een "aanzienlijk verminderde winstgevendheid" na zwakkere verkoop van huishoudelijke en elektrische goederen, hoewel de winst bij Waitrose steeg na een "solide prestatie", aldus het bedrijf.

Julie Palmer, partner bij Begbies Traynor, zei dat de val uit de gratie voor John Lewis "spectaculair" was geweest en waarschuwde dat als mevrouw White de zaak niet kon omdraaien "de fall-out veel erger kon zijn".

"Eens de afgunst van de detailhandel, heeft het bedrijf de afgelopen jaren sombere handelsprestaties geleden, wat aantoont dat de detailhandel zo snel is dat zelfs degenen die het ene jaar niet te stoppen zijn het volgende jaar kwetsbaar kunnen zijn.

"Dit laat zien dat geen enkele detailhandelaar veilig is."

Catherine Shuttleworth, de CEO van Savvy, zei dat winkelsluitingen onvermijdelijk bleken.

"Ik denk dat het bedrijf moet worden afgeslankt," vertelde ze de BBC.

"Het is heel moeilijk om sommige warenhuizen te sluiten omdat ze een heel lange huurovereenkomst hebben, maar ik denk zeker dat daar waar mogelijkheden zijn om winkels te sluiten die niet presteren."

Ze voegde eraan toe dat mevrouw White niet veel tijd had om de zaak te veranderen.

"Ze heeft het over veranderingen die drie tot vijf jaar duren, ik denk niet dat er momenteel drie tot vijf jaar in de detailhandel is waar er geen enorme verandering zal zijn. Ze heeft geen zoveel tijd aan haar zijde. John Lewis heeft de dingen al een tijdje 'strategisch herzien' - we hebben actie nodig. '

Winkelanalist Richard Hyman vertelde de BBC dat het bonusplan van het bedrijf een "absoluut fundamenteel" onderdeel van zijn ethos was.

"Het belangrijkste concurrentievoordeel van John Lewis is de klantenservice, die wordt geleverd door het personeel. Als u een deel van hun vergoeding wegneemt, heeft dit waarschijnlijk gevolgen voor uw klantenservice.

"En ik denk dat we de afgelopen jaren, toen die bonus is gedaald, daar een beetje van hebben gezien. Het is een heel moeilijk dilemma dat ze hebben."

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut