De wereldwijde groei zou 'kunnen halveren' als de uitbraak intensiever wordt

Woman being tested for coronavirus

De wereldeconomie zou dit jaar het langzaamst kunnen groeien sinds 2009 dit jaar als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gewaarschuwd.

De invloedrijke denktank voorspelt een groei van slechts 2,4% in 2020, tegen 2,9% in november.

Maar het zei dat een langere "intensievere" uitbraak de groei zou kunnen halveren tot 1,5%.

Het kwam nadat de Bank of England had gezworen de markten te helpen stabiliseren, die vorige week forse verliezen leden.

Coronavirus dwingt bedrijven al om hun activiteiten in China en elders op te schorten, omdat functionarissen proberen de verspreiding te beperken.

De OESO voorspelde dat de wereldeconomie zich zou kunnen herstellen tot een groei van 3,3% in 2021, ervan uitgaande dat de epidemie in het eerste kwartaal van dit jaar een piek bereikte in China en andere uitbraken mild en ingeperkt bleken.

Maar het zei dat het beeld veel erger zou zijn als het virus zich zou verspreiden over Azië, Europa en Noord-Amerika.

"De belangrijkste boodschap van dit neerwaartse scenario is dat het veel landen in een recessie zou brengen, en daarom dringen we erop aan dat er in de getroffen gebieden zo snel mogelijk maatregelen worden genomen", zei Laurence Boone, de belangrijkste econoom van de OESO.

Vorige week zagen grote aandelenmarkten hun slechtste wekelijkse prestaties sinds de financiële crisis van 2008, waarbij $ 1,5 biljoen werd weggevaagd van de waarde van wereldwijde aandelen. Beleggers hopen nu dat centrale banken over de hele wereld samenwerken om de financiële markten te ondersteunen naarmate het dodelijke virus zich verspreidt.

Maandag zei de Bank of England dat zij de ontwikkelingen bleef volgen en de potentiële impact ervan op de mondiale en Britse economieën en financiële systemen evalueerde.

"De Bank werkt nauw samen met HM Treasury en de FCA (Financial Conduct Authority) - evenals onze internationale partners - om ervoor te zorgen dat alle noodzakelijke stappen worden ondernomen om de financiële en monetaire stabiliteit te beschermen," zei een woordvoerder.

De centrale bank van Japan en de Amerikaanse Federal Reserve hebben ook gezegd dat ze bereid zijn in te grijpen om meer grote valpartijen op de wereldwijde aandelenmarkten te stoppen.

Gesterkt door het nieuws, zijn Amerikaanse aandelen maandag hoger geopend, waarbij de Dow Jones Industrial Average- en S&P 500-indexen beide 0,7% hebben gewonnen.

De FTSE 100-index van Londen sloot 1,2% hoger, terwijl de Shanghai Composite-index van China 3,2% won en de Japanse referentie-index, de Nikkei 225, met 1% klom.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut