De Italiaanse economie krijgt een zware klap

A man wearing a protective face mask walk next to a near-empty Duomo square in Milan

Italië was het eerste Europese land dat een grote stijging in gevallen van het coronavirus meldde, waarbij het aantal snel in de honderden steeg.

De autoriteiten hebben gereageerd met reisbeperkingen in het noorden van het land die de economie moeten treffen.

Tot nu toe zijn een aantal steden in Lombardije in Noord-Italië opgesloten, met een zeer beperkt aantal mensen die worden toegelaten of verlaten.

Dat is belangrijk, want Noord-Italië is de industriële grootmacht van het land. Lombardije alleen is goed voor 40% van de Italiaanse industriële productie. Milaan is het belangrijkste financiële centrum van Italië en een reeks andere diensten.

Milaan is niet een van de gebieden waarop de sluiting betrekking heeft. Maar toch zijn belangrijke toeristische en culturele bezienswaardigheden zoals de kathedraal (de Duomo) en het operagebouw La Scala gesloten.

Milaan is ook een van de belangrijkste modecentra ter wereld. De modeweek eind februari overleefde - als het ware na een mode - maar het werd beïnvloed. De collectie van Giorgio Armani werd bijvoorbeeld getoond zonder publiek.

Als het coronavirus een paar weken eerder was gearriveerd, lijkt het waarschijnlijk dat er veel meer verstoring van dit belangrijke evenement op de kalender van Milaan zou zijn geweest.

Er is enige discussie over de vraag of de reactie in Lombardije te agressief is geweest. Maar het is zeker waar dat publieke percepties, goed onderbouwd of niet, zich vertalen in beslissingen over reizen of uitgaan die een reële impact hebben op bedrijven.

Aanhoudend probleem
Italië kampt al jaren met een aanhoudend trage groei. Dus zou deze gezondheidscrisis de factor kunnen zijn die het land in een nieuwe recessie stort?

De Italiaanse economie is hoe dan ook slecht.

In 2019 was de totale productie van goederen en diensten ongeveer hetzelfde als 15 jaar eerder. Bovendien lag het nog 4% onder het niveau dat het in 2007 bereikte, net voor de financiële crisis.

Werkloosheid is ook een hardnekkig probleem, vooral onder jongeren. Het werkloosheidspercentage onder 25-plussers is 28,9%, met alleen Spanje en Griekenland hogere cijfers in de EU.

In de afgelopen twee jaar heeft Italië ook te kampen gehad met een zwakkere wereldwijde groei en een vertraging van de internationale handel. In het laatste kwartaal van vorig jaar daalde het BBP met 0,3%.

Prof Roberto Perotti van de Bocconi Universiteit in Milaan zegt dat meer van hetzelfde nu in het vooruitzicht ligt:

"Het bbp zal dit kwartaal vrijwel zeker ook krimpen, dus Italië bevindt zich technisch gezien in een recessie [vaak gedefinieerd als twee opeenvolgende kwartalen van dalend bbp]. Het zal waarschijnlijk het hele jaar krimpen", zegt hij.

Toerisme ellende
Het is waar dat zelfs zonder het virus een andere krimp in het huidige kwartaal een duidelijke mogelijkheid zou zijn geweest. Maar de kansen zijn toegenomen nu de economische activiteit door de gezondheidscrisis zal worden getroffen.

Hoe ernstig het voor Italië zal zijn, hangt uiteraard af van het onkenbare (in dit stadium) verloop van de ziekte.

Hoe dit het toerisme beïnvloedt, zal een belangrijke factor zijn. Dit is niet het hoofdseizoen, behalve skiën in de bergen. De tot nu toe getroffen gebieden zijn niet de belangrijkste toeristische gebieden. Maar als de zomer nadert en als het virus zich naar andere delen van Italië verspreidt, kan dat veranderen.

Sommige vluchten naar Noord-Italië zijn al geannuleerd. EasyJet zei bijvoorbeeld dat het een reactie was op de "verzachtende vraag" - met andere woorden, mensen die ervoor kiezen om daar niet heen te gaan.

Prof Perotti denkt dat het aantal toeristen in de nabije toekomst bijna nul zal worden. En zelfs als het virusprobleem tegen de zomer verdwijnt, zal de industrie niet snel weer normaal worden. "Toerisme", zegt hij, "heeft een lang geheugen."

Hij denkt dat de algemene impact op Italië in grote mate zal afhangen van hoe de grote economieën reageren, met name de VS en Duitsland.

Het bericht van premier Giuseppe Conte is: "Het is tijd om de paniek te stoppen." Hij heeft de nationale omroep opgeroepen de dekking af te zwakken.

Financiële druk
Een gevolg van de langdurige traagheid van Italië zijn de uitgerekte overheidsfinanciën. De overheidsschuld komt overeen met 133% van het bbp.

In de EU overschrijdt alleen Griekenland dat cijfer. EU-regels voor de overheidsfinanciën stellen een streefcijfer van 60% of minder vast. Verschillende andere landen liggen boven die drempel, maar Griekenland en Italië vallen op. Italië kan dus echt zonder extra stress op zijn overheidsfinanciën.

Prof Perotti denkt dat het virus dat probleem kan verergeren: "Ik denk niet dat de directe kosten van de gezondheidsinterventie enorm zijn. Als er nu een grote recessie is, zullen de verloren inkomsten hiervan een groot probleem zijn."

Een zwakkere economische activiteit betekent minder belastinginkomsten. Prof Perotti denkt dat de regering het als excuus zal gebruiken om meer speelruimte te krijgen in de voortdurende discussies die Italië met de Europese Commissie voert over het in overeenstemming brengen van de financiën met de regels.

Maar Italië kan waarschijnlijk niet veel hulp verwachten van het monetaire beleid, dat in handen is van de Europese Centrale Bank. De rentetarieven zijn al erg laag: een van de belangrijkste rentetarieven van de ECB is onder nul. Prof Perotti denkt in elk geval dat het alleen zal werken als "het heel lelijk wordt voor de hele eurozone".

Op dit moment lijkt Italië op de economie die het meest is blootgesteld aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus en die met vele andere reeds bestaande uitdagingen. Maar als de verspreiding doorgaat, lijkt Italië er misschien niet lang meer uit.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut