Coronavirus-angsten vegen £ 200 miljard van de waarde van Britse bedrijven

Man spraying plane with disinfectant

De FTSE 100-aandelenindex van Londen heeft een van zijn slechtste weken gekend sinds de diepten van de financiële crisis in 2008, omdat de markten blijven wankelen van de impact van het coronavirus.

Aandelen hebben bijna 13% van hun waarde afgestoten, waardoor £ 210 miljard wordt weggevaagd van de waarde van bedrijven in de index.

Beleggers maken zich zorgen na een sterke toename van het aantal bedrijven dat waarschuwt voor de impact van de uitbraak op bedrijven.

Amerikaanse markten staan ook in het rood, met markten over de hele wereld die zich terugtrekken.

"De paniekmodus is vol", zegt Ipek Ozkardeskaya, senior analist bij Swissquote Bank.

"De uitbraak van coronavirus heeft bedrijven zeker getroffen, en het kan een langer dan verwachte negatieve impact hebben op de bedrijfsresultaten en de wereldwijde groei," voegde ze eraan toe.

Wereldwijd heeft de sombere week op aandelenmarkten tot nu toe ongeveer $ 5 biljoen weggevaagd van de waarde van beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld, volgens de econoom van Capital Economics, Neil Shearing.

Hij zei dat dit van invloed was op de waarde van pensioenpotten en het moeilijker zou kunnen maken om geld te lenen als banken angstiger worden om risico's te nemen.

Waarom zou ik me zorgen maken als de aandelenkoersen dalen?
Grote verschuivingen op de aandelenmarkt zijn vaak in het nieuws, of het nu booms in de VS zijn of vallen als gevolg van het coronavirus of de financiële crisis.

Naarmate bedrijven groeien, geven ze aandelen uit. De grootste bedrijven in het VK hebben aandelen die worden gekocht en verkocht op de London Stock Exchange.

Er zijn goede redenen waarom deze uitvoering je leven en financiën beïnvloedt.

Miljoenen hebben pensioenen - hetzij privé, hetzij door werk - die hun spaargeld (in wat bekend staat als een toegezegde bijdrage pensioen) zullen zien belegd door pensioenregelingen. De waarde van hun spaarpot wordt beïnvloed door de prestaties van deze beleggingen.

Pensioenspaarders laten experts meestal kiezen waar ze dit geld willen investeren om het te laten groeien. Een wijdverspreide daling van de aandelenkoersen is waarschijnlijk slecht nieuws voor pensioenspaarders.

Beleggers verkopen aandelen uit angst dat consumenten minder zullen uitgeven als het virus zich blijft verspreiden in het VK, zei de heer Shearing.

In plaats daarvan, zei hij, investeren investeerders hun geld in staatsobligaties, die als een veiligere belegging worden beschouwd.

"De markten wedden in wezen op het feit dat de groei de centrale bank gaat vertragen, de rentetarieven gaat verlagen," zei hij.

En het zou een veilige gok kunnen zijn.

In een interview met Sky News waarschuwde gouverneur Mark Carney van de Bank of England dat de uitbraak van het coronavirus zou kunnen leiden tot een verlaging van de economische groeivooruitzichten van het VK.

Veilige haven activa
Een van de bedrijven die enkele aandelen verkopen om staatsobligaties te kopen, is Bowmore Asset Management.

"We zijn overgegaan van risicovolle activa naar meer veilige havenactiva," zei de klantdirecteur Charles Incledon van de vermogensbeheerder.

Het bedrijf zei dat meer dan 130 beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hadden gewaarschuwd voor de effecten van het coronavirus op hun bedrijf.

Die bedrijven variëren van reisorganisaties tot drankenproducenten, met zowel British Airways eigenaar, IAG, en Diageo, waardoor Guinness, waarschuwend dat de vraag was getroffen door de uitbraak.

Maar Russ Mold, investeringsdirecteur bij AJ Bell, zei dat de reactie van beleggers op de aankondigingen door bedrijven steeds irrationeler werd.

"Ja, de uitbraak is beangstigend. Ja, het is niet te kwantificeren. Maar is het zo erg als een traditioneel griepseizoen in het Westen? Nee."

Hij zei dat het minder mensen in Europa had gedood dan de Franse hittegolf vorig jaar.

"Ik wil er niet macaber of onbezorgd over klinken, maar het laat zien hoe beurssentiment is verschoven van overdreven uitbundig naar helemaal geen angst om dingen nu nuchter te heroverwegen."

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut