Angst keert terug naar aandelenmarkten

trader

Wereldwijde aandelenmarkten zijn sterk gedaald omdat beleggers zich zorgen blijven maken over de bredere economische effecten van het coronavirus.

De FTSE 100-aandelenindex van Londen daalde met meer dan 3% en er waren vergelijkbare dalingen op andere Europese markten.

In de VS konden investeerders niet worden gestimuleerd door vrolijke gegevens over aanwerving en werkloosheid.

De Dow Jones Industrial Average sloot bijna 1% lager, terwijl de Nasdaq 1,8% zakte en de S&P 500 met 1,7% daalde.

Uit het maandelijkse rapport van het Amerikaanse arbeidsdepartement bleek dat Amerikaanse werkgevers in februari 273.000 banen toevoegden - wat de verwachtingen aanzienlijk overtrof - terwijl het werkloosheidspercentage terugliep naar een bijna 50-jarig dieptepunt van 3,5%.

Het rapport heeft ook de schattingen van de banen in januari en december herzien, met 85.000 meer dan eerder werd begrepen.

De enquêtes weerspiegelen echter de gegevens die werden verzameld voordat de uitbraak toenam. De afgelopen weken is het wereldwijde reizen gestort, terwijl werk, school en winkelen in veel landen zijn verstoord.

Ondanks de sterke gegevens waren de markten gericht op de impact van het virus. "Het banenrapport van vandaag is oud nieuws," zei Sarah House, senior econoom bij Wells Fargo.

De economische kracht die in het rapport wordt gesignaleerd, is "een beetje zoals het gezegde, de auto was in prima staat voordat hij bij een botsing betrokken was", zei Mark Hamrick, senior economisch analist voor Bankrate.com.

"De nieuwe realiteit, temidden van enorme onzekerheid, is dat de wereld een seismische verschuiving heeft doorgemaakt", zei hij.

Eerder op vrijdag waren de markten in Azië sterk gedaald, waarbij de Japanse Nikkei-aandelenindex met 2,7% daalde.

De daling van 3,6% in de FTSE 100 heeft de winst die eerder deze week op de index werd waargenomen tenietgedaan.

Aandelen in reisorganisaties zagen opnieuw enkele van de steilste valpartijen.

Banken hadden ook een klap, omdat beleggers verwachten dat de rentetarieven kunnen worden verlaagd om leningen voor bedrijven en consumenten goedkoper te maken om de economie te laten groeien.

Energiebedrijven stonden ook onder druk, na het instorten van een voorstel van grote olieproducenten om de olietoevoer onder controle te houden, daalden de olieprijzen met meer dan 8%.

"De markten stoorden zich niet eens aan de schijn van een kalme start op vrijdag, waardoor nog een zware week werd afgesloten," zei Connor Campbell, analist bij financiële spreiding beter Spreadex.

"De verschillende renteverlagingen van de centrale bank dienden alleen maar om de ernst van de situatie te versterken."

Eerder deze week verlaagde de Federal Reserve, de centrale bank van de VS, haar benchmarkrente met 0,5 procentpunt tot een bereik van 1% tot 1,25% in een poging om de zorgen van beleggers weg te nemen.

Veel analisten voorspellen dat het de tarieven weer zal verlagen - misschien zodra het deze maand bijeenkomt.

Omdat handelaren minder risicovolle beleggingen zoeken, wenden zij zich tot staatsobligaties, waardoor de prijzen hoger worden.

De obligatiemarkt - die vele malen groter is dan de aandelenmarkt - omvat verhandelbare leningen aan overheden en bedrijven. Opbrengsten - hoeveel beleggers zullen terugverdienen in rente uit de leningen - dalen naarmate de prijs van de lening stijgt.

Benchmark 10-jarige Britse overheidsschuld biedt nu slechts een rendement van 0,24% - een recordhoogte. In de VS daalde het rendement op een 10-jaars schatkist ook tot een recordhoogte en daalde het onder 0,7%.

"Met de 10-jaars schatkistrente terug naar een nieuw recordniveau en de aandelenmarkten staan ​​vandaag weer onder druk, is het de vraag of de Fed kan wachten tot haar geplande vergadering halverwege de maand om de volgende renteverlaging te realiseren", aldus Paul Ashworth, chief Amerikaanse econoom bij Capital Economics.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut