Tech Tent - doet nepnieuws over de coronavirus ertoe?

Screengrab of fake news re coronavirus

Het is het grootste nieuwsverhaal van deze week over de hele wereld geweest en de angst voor de verspreiding van het coronavirus heeft de aandelenmarkten doen dalen.

Maar geruchten en verkeerde informatie over de ziekte hebben zich snel verspreid op sociale media - en op Tech Tent vragen we of dit ertoe doet.

Zoals ik ontdekte toen ik me in verschillende Facebook-groepen verdiepte en YouTube-video's doorzocht, zijn mensen die in één samenzweringstheorie geloven vaak geneigd anderen geloofwaardig te vinden. Dus in groepen opgezet door campagnevoerders die geloven dat vaccins of de nieuwe 5G mobiele telefoonnetwerken een samenzwering tegen het publiek zijn, kun je nu berichten vinden die regeringen beschuldigen van het ontwikkelen van Covid-19 in een laboratorium of dat 5G het immuunsysteem van mensen heeft verzwakt waardoor ze kwetsbaar zijn voor het virus.

Nu zou je kunnen denken dat dit relatief onschadelijk was - immers, mensen hebben altijd vreemde dingen geloofd en het grootste deel van de wereld lacht en gaat gewoon door. Maar Paul Hunter, een epidemioloog en hoogleraar gezondheidsbescherming aan de Universiteit van East Anglia, vertelt dat verkeerde informatie gevaarlijk kan zijn.

Hij wijst op de lessen die zijn getrokken uit het ebolavirus in West-Afrika in 2016. "Mensen die geloofden in complottheorieën over ebola waren minder geneigd om veilige praktijken aan te nemen, vooral veilige begrafenispraktijken. En dus liepen ze een verhoogd risico om de infectie en uiteindelijk een verhoogd risico op overlijden. "

Het is slechts een paar jaar geleden dat ons werd verteld dat de rivier met webgegevens ons zou helpen een ziekte effectiever te volgen. Google Grieptrends probeerde het patroon van influenza-uitbraken te voorspellen door zoekactiviteit te onderzoeken. Prof Hunter zegt dat hij en sommige collega's Google een paar jaar geleden hebben gebruikt om de incidentie van het norovirus te onderzoeken, en ontdekte dat het enkele weken voor de officiële gegevens een epidemie leek te voorspellen.

Je denkt misschien dat we in onze ultra verbonden wereld allemaal beter geïnformeerd zouden zijn over de ziekte en welke stappen we moeten nemen. Maar Paul Hunter zegt dat hoewel we misschien meer informatie krijgen, dit niet noodzakelijkerwijs van hogere kwaliteit is.

"Je moet nu proberen uit te werken, is dit echte informatie? Is het slechte informatie? Als het echte informatie is, is het nuttig?" hij zegt. "Twintig jaar geleden kwam er met Sars informatie uit, maar deze kwam veel langzamer naar buiten. En vaak was die informatie betrouwbaarder omdat deze vóór publicatie meer was gecontroleerd."

Dit maakt het verstrekken van nauwkeurige informatie door nieuwsorganisaties des te belangrijker. Maar sommige mensen zijn waarschijnlijk immuun voor feiten. Binnen enkele uren nadat mijn blog over dit nummer werd gepubliceerd, werd het als "nepnieuws" op een anti-5G Facebook-groep aan de kaak gesteld.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut