Hoe paus Franciscus de toekomst van robotica kon vormgeven

Professor Hiroshi Ishiguro addresses the Vatican's conference on Roboethics

Het is misschien niet de eerste plaats die je je voorstelt als je aan robots denkt.

Maar in de Renaissance-pracht van het Vaticaan, duizenden kilometers van Silicon Valley, komen wetenschappers, ethici en theologen samen om de toekomst van robotica te bespreken.

De ideeën raken de kern van wat het betekent om mens te zijn en zouden toekomstige generaties op de planeet kunnen definiëren.

De workshop Roboethics: Humans, Machines and Health werd georganiseerd door The Pontifical Academy for Life.

Epochale veranderingen
De Academie werd 25 jaar geleden opgericht door paus Johannes Paulus II als reactie op snelle veranderingen in de biomedische geneeskunde.

Het bestudeert onder meer de vooruitgang in technieken voor het bewerken van menselijke genoom.

Deze technieken werden controversieel beweerd te zijn gebruikt door de Chinese wetenschapper He Jiankui, om de genen van tweelingmeisjes te veranderen zodat ze geen HIV konden krijgen.

Voor de opening van de bijeenkomst presenteerde paus Franciscus een brief aan de menselijke gemeenschap, waarin hij de paradox van "vooruitgang" en waarschuwingen tegen de ontwikkeling van technologieën schetst zonder eerst na te denken over de mogelijke kosten voor de samenleving.

In de brief benadrukt de paus de noodzaak om nieuwe technologieën te bestuderen: communicatietechnologieën, nanotechnologieën, biotechnologieën en robotica.

"Er is dan ook een dringende behoefte om deze baanbrekende veranderingen en nieuwe grenzen te begrijpen om te bepalen hoe ze ten dienste van de menselijke persoon kunnen worden gesteld, terwijl de intrinsieke waardigheid van iedereen wordt gerespecteerd en bevorderd," schrijft paus Franciscus.

Menselijke robots
In schril contrast met deze boodschap kwam een ​​hypothese van de Japanse professor Hiroshi Ishiguro, die zegt dat we over 10.000 jaar niet langer worden erkend als mensen van vlees en bloed.

Beroemd om het creëren van extreem mensachtige robots in zijn laboratorium aan de universiteit van Osaka, waaronder een van hemzelf, sprak professor Ishiguro over de noodzaak om ons lichaam weg te evolueren van hun huidige materialen naar iets duurzamer.

"Ons uiteindelijke doel van menselijke evolutie is onsterfelijkheid door het vlees en de botten te vervangen door anorganisch materiaal," zei hij.

"De vraag is wat er gebeurt als er iets op de planeet gebeurt, of er gebeurt iets op de zon, dus we kunnen niet op de planeet leven, we moeten in de ruimte leven."

"In dit geval, wat is beter? Organische materialen of anorganische materialen?"

Voor aartsbisschop Vincenzo Paglia, president van de Pauselijke Academie voor het Leven, is er een duidelijk antwoord.

"Deze droom is een vreselijke droom", eraan toevoegend dat het "onmogelijk" was om lichaam en ziel te verdelen.

"Het vlees is het lichaam met de ziel en de ziel is een geest met vlees", stelde hij.

"Het lichaam is erg belangrijk voor mensen, door het lichaam dat we liefhebben, door het lichaam dat we omhelzen en met elkaar communiceren," zei hij.

"We zijn ons ervan bewust dat dit aan de ene kant ongelooflijke vooruitgang is, maar aan de andere kant voelden we risico's die deze ontwikkeling de wereld kan opleveren.

"Het risico is dat we vergeten dat we wezens zijn, geen makers."

Robotrechten
Het creëren van robots die taken kunnen uitvoeren die mensen kunnen doen, zelfs intieme taken zoals de zorg voor ouderen of een relatie hebben, is een fundamenteel aspect van het werk van Prof Ishiguro.

"We hebben een serieus probleem, de Japanse bevolking daalt binnen 50 jaar naar de helft van het huidige aantal."

In plaats van te vertrouwen op menselijke immigranten of een babyboom om de achteruitgang op te lossen, wijst Prof Ishiguro op de mogelijkheid om in plaats daarvan robots te gebruiken.

"We hebben niet genoeg jaarlijkse immigraties, Japan is een geïsoleerd land, het is een eiland, onze cultuur is heel anders dan andere landen,"

"Het is niet zo gemakkelijk voor de buitenlanders om in zekere zin in Japan te overleven", zei professor Ishiguro.

"Dat is de belangrijkste reden waarom we zo gek zijn om robots te maken."

De Europese Groep voor ethiek in wetenschap en nieuwe technologieën (EGE) heeft vorig jaar een rapport uitgebracht waarin de nadruk werd gelegd op de "dringende en complexe morele vragen" die werden opgeworpen door de vooruitgang in AI en robotica.

Het benadrukte de noodzaak van een collectieve en op samenwerking gebaseerde manier van werken om een ​​reeks waarden vast te stellen waaromheen de samenleving moet worden georganiseerd en de rol die deze nieuwe technologieën spelen.

"Het was op verzoek van de Europese Commissie om ethische gedachten te hebben over de toekomst van onze samenlevingen en de toekomst van werk in tijden van robotica en kunstmatige intelligentie," zei professor Christiane Woopen, voorzitter van de EGE en hoogleraar ethiek en theorie van geneeskunde aan de universiteit van Keulen, die in het Vaticaan was.

De focus van het werk van de groep ligt op de relatie tussen mensenrechten en robots, en niet op het idee om rechten te geven aan nieuwe vormen van autonome technologie.

"Wij zijn niet van mening dat AI of robots zelf rechten moeten hebben", aldus prof. Woopen.

"Rechten hebben betrekking op mensen en verwijzen naar fundamentele rechten, zoals menselijke waardigheid, het recht op autonomie."

"Die rechten hebben betrekking op mensen, op mensen, en ze verwijzen naar het EU-Handvest van de grondrechten," legde ze uit.

Maar professor Ishiguro denkt dat hoe dichter we bij het krijgen van robots in ons huis en in onze vriendschapskringen komen, des te meer rechten we ze natuurlijk willen geven.

"Zodra een robot een partner, of een metgezel voor ons, een vriend voor ons wordt, willen we de robot natuurlijk beschermen", zei hij.

"Omdat we de dieren een soort recht geven, denk ik dat we de robots ook een soort recht zullen geven."

Voor Prof Woopen roept het vervagen van de lijnen tussen mensen en robots en het aangaan van relaties met hen complexe ethische problemen op.

"Als je je voorstelt dat er op een dag een robot zal zijn die zich volledig gedraagt als een mens, beweegt als een mens, gezichtsuitdrukkingen heeft als een mens, hoe kun je dan beslissen of deze entiteit een ziel heeft of niet?"

"We gebruiken ze voor onze doeleinden, omdat we de wezens zijn die hun doelen kunnen stellen, die de middelen kunnen kiezen, die goed en kwaad kunnen doen, maar we zijn vrije mensen," zegt ze.

"En ik denk dat we technische artefacten niet de vrijheid moeten geven die we hebben."

Ethisch partnerschap
Het Vaticaan werkte onlangs samen met Microsoft om een internationale prijs aan te bieden over ethiek en kunstmatige intelligentie, na een besloten ontmoeting tussen paus Franciscus en Microsoft-president Brad Smith.

De prijs is voor het beste proefschrift van 2019 over het onderwerp "kunstmatige intelligentie ten dienste van het menselijk leven".

Volgend jaar focust de agenda voor de bijeenkomst van de Academie op kunstmatige intelligentie.

"We hebben het belang van technisch onderzoek onderstreept, dit is echt een goed geschenk dat God ons gaf", zegt aartsbisschop Paglia.

"Maar wanneer we op computers lijken, zien we onmiddellijk conflicten, gevaren, ongelijkheden en soms een vreselijke slavernij met de ander." hij zegt.

Prof. Woopen benadrukte de noodzaak voor regeringen om deze opkomende ethische kwesties aan te pakken.

'We moeten sneller zijn in Europa', zei ze.

"Maar ik denk dat regeringen al hebben geleerd dat dit cruciale aspecten zijn om te reguleren en aan te pakken, omdat dit onze samenlevingen alleen zal vormen zonder rekening te houden met wat regeringen zeggen, als ze dat niet doen."

Komentar

Postingan populer dari blog ini

De aandelen glijden terug naarmate de zorgen over het coronavirus voortduren

Ingin Kuku Sehat dan Kuat saat Hamil? Santap Tiga Makanan Ini

Manfaat Daun Seledri untuk Kesehatan dan Rambut